U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

tentoonstelling

Vanaf 31 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016 toonde Museum Prinsenhof Delft samen met Stedelijk Museum Schiedam het complete verhaal van Jan Schoonhoven. De tentoonstellingen Kijk, Jan Schoonhoven in Delft en De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in Schiedam gaven voor het eerst een uitgebreid overzicht van het leven én het oeuvre van één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.

Vroege tekeningen in Delft voor het eerst voor het publiek te zien

Jan Schoonhoven (1914-1994), is vooral bekend van zijn abstracte witte reliëfs. Kijk, Jan Schoonhoven presenteerde minder bekende aspecten van zijn leven en werk, waaronder nooit eerder getoonde vroege tekeningen. In de tentoonstelling werd ruim aandacht besteed aan Schoonhovens artistieke ontwikkeling; van zijn vroege – veelal door Paul Klee geïnspireerde – kleurrijke, expressieve tekeningen en gouaches tot zijn iconische en internationaal gerenommeerde witte reliëfs.

Schoonhoven was een man van het detail en van ‘het kijken’. Op de tentoonstelling waren foto’s te zien van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld die voor hem een belangrijke inspiratiebron waren: een stoep van natuursteen, een ijzeren paaltje of een historisch hekje. De expositie maakte ook duidelijk waaruit zijn abstracte werk voortkomt. Hoe hij op meesterlijke wijze licht en schaduw vertaalde in zijn oeuvre.

  

Lichtinstallatie

Hoe we vorm ervaren kan sterk worden beïnvloed door de belichting ervan. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Museum Prinsenhof de TU-Delft gevraagd een lichtinstallatie te ontwerpen die de bezoeker laat zien hoe sterk lichtval invloed heeft op de perceptie van Schoonhovens werk. Cris van Hoogdalem heeft die installatie – de Lichtvorm – ontworpen als afstudeeropdracht voor zijn studie Industrieel Ontwerpen. Hij heeft dat gedaan in samenwerking met de lichtontwerpers van bureau Beersnielsen en onder begeleiding van een team onder voorzitterschap van Sylvia Pont, hoofd van het lichtlaboratorium van de TU-Delft. Onder de knop Lichtvorm vindt u beeldmateriaal dat is gemaakt tijdens het ontwerpproces.
Voor die installatie is een reliëf nagemaakt dat is gebaseerd op reliëf R 72-43. De maten van het origineel zijn 106 x 106 cm, de maten van de namaakversie 80 x 80 cm. Het origineel telt 5 kolommen met elk 24 vakjes, de namaakversie 6 kolommen met elk 20 vakjes. Onder de knop mock-up krijgt u een indruk hoe de namaakversie is vervaardigd.

 

Stedelijk Museum Schiedam: 'De werkelijkheid van Jan Schoonhoven'

In het Stedelijk Museum Schiedam was tegelijkertijd de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven te zien. Deze tentoonstelling richtte de aandacht op het werk van Jan Schoonhoven in de context van zijn tijd en in relatie tot internationale geestverwanten. Aanvankelijk maakte Jan Schoonhoven abstracte tekeningen, vanaf omstreeks 1956 ontwikkelde hij zijn unieke reliëfs. De witte seriële reliëfs ogen koel en zakelijk en ontstonden in een periode dat er sprake was van een toenemende welvaart in de Westerse samenleving met een daarbij behorende massaproductie van consumptiegoederen. De serialiteit en herhaling van beeldende motieven in de reliëfs hebben een objectief en onbevooroordeeld karakter, leveren geen commentaar op de maatschappelijke ontwikkelingen, maar aanvaarden de werkelijkheid zoals die is.